Ten huize van…


Chris HEBBERECHT
Kapellestraat 52
9940 EVERGEM

Tel.: 09.253.80.67
E-mail: info@hebberechtpigeons.be


*Vader zorgde destijds voor stevige fundamenten
*Sterk spel heeft altijd met goeie familie te maken
*Via de mand moeten ze hier hun vel proberen redden
*Altijd voer van Versele en verder Blubke…

“ZIJ KENT NIKS VAN DUIVEN
MAAR ZONDER KATHY ZOU
HET NIET LUKKEN…”

(Chris Hebberecht)

Evergem.- Chris Hebberecht heeft geen tijd om van zijn trofeeënkast te genieten. Ze puilt alsmaar uit maar bij zomerdag effen rustig in de zetel zitten: vergeet het… Hebberecht is dan ook een speciaal geval. Hij wint nationale asduiven, hij durft zowel de Belgische Verstandhouding als Curgehem Centre op een hoopje te spelen, zijn top-tien noteringen zijn nog amper bij te houden.
En of het nu twintig, éénentwintig of tweeëntwintig provinciale palmen zijn…
“-Dat zou ik aan onzen Bart moeten vragen,” zegt Chris met een lakoniek trekje. “Bart houdt dat allemaal bij. Ik bekijk dat papierwerk amper moet ik zeggen.”
Chris Hebberecht zit tussen duiven sinds zijn jeugd. Vader Octaaf is lange jaren in Oost-Vlaanderen een begrip geweest. Hij zette Evergem op de kaart.
“-Maar in 1999 was het plots voorbij,” vertelt Chris. “Toen is vader gestorven en meteen kreeg ik die complete duivenerfenis over mijn kop. Wat doen we was toen de vraag… Gaan we door of niet? En we zijn doorgegaan.”

Vader Octaaf stond bekend als een vent met een stevige stam duiven?

“-Dat klopt ook wel. Begin jaren vijftig is hij dat torentje beginnen bouwen. Maar het absolute succes is pas vijf jaar later gekomen. Hij haalde duiven bij Valére Docker in Moortsele en bij Hector De Smet in Geraardsbergen. Pasop, dat waren boegbeelden in die tijd. Iemand als Hector De Smet was toen al een wereldwonder… En – toeval of niet – maar uit die duiven zijn later onze beste kwekers en vliegers geboren. Mijn vader kende kennelijk de kunst om uit die duiven een brede basis neer te zetten. Hij wou een stevig fundament, snap je. Dat is hem gelukt. Hij won in zijn tijd ook al een stuk of tien provinciale zeges. Ik was nog een kind…”

Vader Octaaf is toch vooral bekend om de “Fijnen” niet…

“-Dat heb je goed gezien. De “Fijnen” is geboren in 1984. Dat is vierentwintig jaar geleden. Ik was toen achtentwintig… En ook opnieuw wil het toeval dat uit die duif meer dan een handvol knappe afstammelingen zijn gekomen. En zo is dat karretje alsmaar verder blijven denderen. Nogmaals: ik weet niet of je zo’n zaken echt kunt plannen maar als ik vandaag naar mijn kweekhok kijk, stel ik vast dat die oude basis nog steeds in heel veel duiven verankerd zit. Je zou kunnen zeggen dat wij op dat vlak antiek zijn. Alsmaar zijn wij blijven kweken uit die familie-duiven.”

Maar ooit moet er ook wel iets extra’s bijgekomen zijn?

“-Tuurlijk. Maar wel maar met mondjesmaat. Zo durf ik te zeggen dat Kamiel De Zutter uit Assenede een succes is geworden. Net als die duiven van Roger Vereecke. Die kruisingen zijn echt wel “gepakt” zoals ze dat zeggen. Maar iedereen die een ietwat betere basis bezit, weet perfect dat je niet zomaar moogt vervreemden. Experimenteren totdaar. Maar als achteraf blijkt dat het geen of amper succes geeft, ben je verplicht die hele inbreng daar met bekwame spoed uit te gooien.”

Het mes ligt altijd klaar bij manier van spreken…

“-Een beetje wel ja. Ik voel mij lang niet de keizer-van-de-wereld maar als je merkt dat je uit bepaalde koppels of bepaalde families makkelijker top-honderd-vliegers kunt kweken dan je dat kunt doen uit experimentele kruisingen dan ben je automatisch verplicht om terug te grijpen naar je eigen basis. Ik geef je een voorbeeld: Bjorn… Hij is hier een perfecte stamvader gebleken. Uit hem kwam een rijtje duiven die nationaal bij de mensen mochten staan. Dat telt toch… Bovendien is dat dan ook nog helemaal oude stam om het zomaar efkens te zeggen.”

Kweken (bijna) belangrijker dan vliegen…

“-Vliegen komt uit kweken natuurlijk. Die dingen hangen gewoon samen. Sport en presteren – dat weet iedereen – heeft in hoofdzaak met genen en goeie familie te maken. En daar probeer ik op te letten ja…”

Maar Hebberecht speelt niet alleen thuis sterk. Jij hebt op verschillende plaatsen goeie duiven zitten…

“-Dat pleziert een mens toch maar alleen. Ik ga altijd in vertrouwen met mensen om en als dat zich dan zo vertaalt, is dat toch prachtig. Ik ben blij als mensen als een Marcel Van De Abbeele, Raoul Verstraete en Alain en Dirk Van Driesche mij komen zeggen dat ze gelukt zijn. En Koopman uit Nederland… Pasop, Koopman is in Nederland absolute top en als je die man aan betere duiven kunt helpen, wil dat toch wat zeggen. Betere reclame kun je niet wensen.”

Hoe klein of hoe groot is Hebberecht eigenlijk?

“-Qua getal duiven zijn wij middelmaat zeker. Wij starten elk seizoen met veertig oude weduwnaars en zo’n beetje dertig jaarlingen. Voor duivinnen is er geen tijd en jonge duiven moeten het doen met de schuifdeur. Maar ze moeten wel de baan op natuurlijk. Zo goed en zo kwaad als het kan.”

Hebberecht is de schrik van Eeklo en van Lokeren…

“-Niet overdrijven éh… Wij proberen elke keer ons best te doen. En de laatste jaren durft dat te lukken ja… Als het seizoen start probeer ik wat ploegjes duiven te vormen. Ik wil alles spelen. Maar het accent ligt nog steeds op dagfond. ’s Morgens los, ’s avonds thuis. Omdat mij dat de eerlijkste sport lijkt. Hoewel ik veel respect kan opbrengen voor overnachters. Je moogt dat niet onderschatten éh…”

Slaapt een kampioen als Hebberecht bij zijn duiven?

“-Ik stop daar wel al mijn tijd in moet ik zeggen. Maar zonder moeder-de-vrouw zou het nooit lukken. Ik werk immers nog altijd mijn acht uur in een drie ploegensysteem. Bij een chemisch bedrijf in de Kanaalzone. En mijn vrouw laat dan die duiven trainen, roept ze binnen. Dat is een serieuse klus hoor… Ik organiseer wel alles maar zij doet het maar. Neen, ze kent niks van duiven. Zij doet het voor mij…Komt daar nog bij dat zij daarnaast ook nog een job heeft. Wij hebben hier tenslotte nog een zaak in diervoeding. Dan weet je ’t wel zeker…”

Zorgt dat dan nooit voor hectische toestanden en soms kleine problemen…

“-Hectisch is het bijna altijd. Maar problemen neen… Ja, kleine dingen. Zo lopen soms duiven op een verkeerd hok binnen maar die zet ik als ik thuiskom dan wel weer op hun plaats. Ook kwestie inkorven is het niet altijd simpel. Maar op de valreep krijgen we dat toch nog altijd rond… Bart en Tom zijn er ook nog. Ook zij zijn niet meteen gedreven liefhebbers maar bij momenten steken ze wel een handje toe. Tom werkt en Bart gaat nog naar school. Ze zijn tweeëntwintig en twintig… “

Een werkende mens die op deze manier met duiven speelt… Mensen geloven dat niet…

“-Toch is het zo. Het enige wat mankeert, is controle soms. Ik kan die duiven niet echt in de gaten houden. Ik moet simpelweg rekenen op hun sportieve kwaliteiten. De mand en alleen de mand. Op die basis moeten ze hier hun vel weten te redden.”

Maar goeie verzorging zal wel tellen toch!

“-Maar dat is dan weer organisatie. Afhankelijk van wanneer ik moet werken, hanteer ik een soort uurrooster. Ik zet alles klaar voor mijn vrouw en zij voert uit.”

Heeft Hebberecht bepaalde trucjes-van-de-foor?

“-Ik heb geen half geheim. Ik voeder mijn hele leven Versele en daarnaast goochel ik veel met natuurproducten. Engelendrank, Topconditie en Luchtwegenmix… Allemaal van Blubke. Koppelen doen we rond 15 december, alle duiven brengen dan een koppel jongen groot en eind maart worden ze opnieuw gekoppeld. Na het tweede ei volgt dan het gewone weduwschap. En worden ze geleerd. Tot Moeskroen doen we dat zelf… Voor de rest zijn er vitaminen de dag voor het inkorven en electrolyten als ze thuiskomen. De gewone gang van zaken zeker…”

Selectie is ook simpele logica?

“-Wie presteert mag blijven, wie dat vertikt, moet weg. Alleen duiven met een perfecte afstamming durf ik nog wel een tweede kans te geven. Maar twee jaar is wel de limiet. Als het dan niet lukt, is het echt wel afgelopen. Geduld is niet eindeloos.”

Chris Hebberecht is al jaren één van ’s lands absolute smaakmakers. Hebberecht is Belgische top. Met dank aan zijn vrouw.
“-Zonder haar zou er geen beginnen aan zijn… Kathy is mijn steun en toeverlaat. Ik organiseer, zij voert uit.”
Een succesformule die het doet.


Vorige Pagina: Harinck-Poelmans (Genk)
Volgende Pagina: Kris Cleirbaut (Bonheiden)


Actueel 
» Bourges: duiven slimmer dan de liefhebber...

» De Kantlijn: zwaluwen belangrijker dan mensen

» Mit Van Hove speelt onder een schuilnaam...

» St. Vincent tegen het licht gehouden

» Gust Cristiaens recht voor zijn raap...


vakantievilla Spanje